avtohisa zalar

PON – PET 08:00 – 18:00

SOB 08:00 – 12:00

DCT – Dual clutch transmission ali dvosklopični menjalnik

Zgodovina DCT-ja sega daleč v leto 1961.

Takrat je prišel prvič v avtomobilu Hillman Minx, in od takrat se je vse skupaj samo še izboljševalo.

Posebnosti DCT menjalnika sta, nečutno menjavanje prestav in, da med menjanjem prestave ni prekinitve navora med motorjem in kolesi. Vožnja s takšnim vozilom je posebno udobna za uporabnika.

Kako pa nam to sploh uspe?

Dvosklopčni sistem deluje tako, da ima dve sklopki. Kot nam to pove že ime samo. Ena sklopka ima nalogo prestavljanja med lihimi prestavami 1,3,5,…. Druga pa ima enako nalogo samo s sodimi prestavami 2,4,6,…. Ti dve sklopki, pa sta seveda zelo usklajeni, saj ko avtomobil prestavi recimo iz prve prestave v drugo, se prva sklopka sproži.

V primeru navadnega menjalnika, bi imeli sedaj vozilo v prostem teku. Ampak ker je tukaj še druga sklopka, katera ima pripravljeno drugo prestavo, ta sklopka popusti in je avto že v drugi prestavi. Ta postopek menjave iz prve v drugo prestavo se zgodi istočasno, torej ko prva sklopka grabi druga že popusti. Ko se prva sklopka vklopi se že zamenja prestava iz prve v tretjo in je sklopka pripravljena na novo menjavo iz druge prestave v tretjo. Ta proces se tako ponavlja med vsemi prestavami. Zato ni prekinitve navora na kolesih in tudi menjavanje prestav je zaradi tega nečutno.

Hyundai ponuja DCT menjalink pri skoraj vseh modelih avtomobilov. Razen pri modelih i10, i20N ter seveda električnih avtomobilih.

Tudi pri nas, imamo kar nekaj testnih avtomobilov z DCT menjalnikom. Zato ste vljudno vabljeni k nam v Avtohišo Zalar, da jih preizkusite. Prepričajte se o napisanem. Naj vas očara.

Za več informacij smo za vas na voljo na telefonih:  040/490-070 ali +386 (0)1 78 81 999

Delite novico

Več novic

Tlak v pnevmatikah - Avtohiša Zalar
Tlak v pnevmatikah

Tlak v pnevmatikah Pravilno nastavljen tlak v pnevmatikah je ključnega pomena za varno in učinkovito vožnjo. Preverjanje tlaka pnevmatik je ena izmed najpomembnejših vzdrževalnih nalog,

Avtomatski žarometi - Avtohiša Zalar
Avtomatski žarometi Hyundai

V svetu avtomobilizma, kjer tehnologija napreduje z neverjetno hitrostjo, Hyundai ostaja v ospredju z inovacijami, ki ne le izboljšujejo udobje vožnje, temveč tudi zagotavljajo večjo