avtohisa zalar

PON – PET 08:00 – 18:00

SOB 08:00 – 12:00

Robotaxi ali Samovozeče vozilo

Podjetje Motional,  kateri so enih vodilnih svetovnih razvijalcev avtonomnih vozil na svetu. Z znamko Hyundai razvijajo nov robotaxi na osnovi ioniqa 5.

Stvar je v teoriji videti precej preprosta.

Imamo že vozila, ki sama vstavljajo v primeru, da zaznajo možnost trka. Če imamo vklopljene razne funkcije se tudi prilagajajo vozilom na cesti. Na primer radarski tempomat, bo držal željeno razdaljo med nami in vozilom pred nami, če bo vozilo pred nami zaviralo bo tudi naše, če bo vozilo pospeševalo bo tudi naše vozilo to naredilo.

Imamo tudi že funkcije, ki ohranjajo prometni pas po katerem se vozimo, ne samo držijo prometni pas ter zvočno opozarjajo, ko zapeljemo na črto, ampak natančno sledijo prometnemu pasu in nas pripeljejo do cilja, v seveda idealnih pogojih.

Kaj pa, ko v to enačbo vključimo slabe vremenske razmere ali pa morda nepredvidljive situacije, da ne govorimo o drugih udeležencih na cesti, ki ne spoštujejo cestno prometnih predpisov. Takrat se vprašamo ali je res pametno imeti vozilo brez voznika.

Da, odgovor je preprost človeško telo ima 7 čutil: vid, voh, otip, okus, sluh, termorecepcija torej čutilo za mraz ali vročino ter čutilo za ravnotežje.

Robotaxi pa jih ima kar 30, morda res ne gre za čutila gre pa za kombinacije raznih radarskih sistemov, sistemov LiDAR in seveda kamer za prepoznavanje okolice. Da pa bi zadeva zagotovo delovala tako kot mora, so ga na test postavili v najtežje razmere v prometu. V Las Vegas kjer je do zdaj uspešno prevozil že več kot 100.000 potnikov.

Zahvaljujoč temu sistemu, bo v prihodnosti zelo olajšano potovanje ljudem, ki jim je trenutno to težje dostopno bodisi zaradi finančnih razlogov ali pa morda zaradi fizičnih preprek npr. invalidi.

Če pa vsi sistemi ne morajo zagotoviti varne poti na cilj pa imam tu še vedno RVA (remote vehicle asist) ali pomoč vozilu na daljavo. V trem primeru pa se Motional poveže s samim sistemom vozila in mu priskrbi podporo v preračunavanju nove boljše poti ali pa ročnem vodenju samega vozila.

Pri Hyundaiu smo izredno ponosni na Hyundai Ioniq 5, ki nekatere v Sloveniji že razvaja s svojo vožnjo in udobjem, še bolj pa smo ponosni, da je osnova za vozilo, ki vozi brez šoferja. Je popolnoma električen.

Krasi ga laskavi naziv SVETOVNI AVTO LETA!

Za več informacij smo za vas na voljo na telefonih:  040/490-070 ali +386 (0)1 78 81 999

Delite novico

Več novic

Tlak v pnevmatikah - Avtohiša Zalar
Tlak v pnevmatikah

Tlak v pnevmatikah Pravilno nastavljen tlak v pnevmatikah je ključnega pomena za varno in učinkovito vožnjo. Preverjanje tlaka pnevmatik je ena izmed najpomembnejših vzdrževalnih nalog,

Avtomatski žarometi - Avtohiša Zalar
Avtomatski žarometi Hyundai

V svetu avtomobilizma, kjer tehnologija napreduje z neverjetno hitrostjo, Hyundai ostaja v ospredju z inovacijami, ki ne le izboljšujejo udobje vožnje, temveč tudi zagotavljajo večjo