avtohisa zalar

PON – PET 08:00 – 18:00

SOB 08:00 – 12:00

Rekuperacija

Izraz rekuperacija se uporablja v različnih pomenih, skupen pomen pa imajo isti. To je vračanje energije.

Najverjetneje ste za ta izraz že slišali pri prezračevanju hiše, v tem primeru ta izraz pomeni vračanje toplote, saj s starim toplim zrakom ogrejete rekuperator, ta shrani toploto in ogreje zrak, ki pride od zunaj, torej imate svež in topel zrak.

Pri avtomobilih, pa rekuperacija prav tako pomeni vračanje energije. Rekuperacija je način vračanja energije, ki je primerna samo za električna vozila, hibridna vozila ter lahka hibridna vozila.

Deluje tako, da ob zaviranju zavorna stopalka daje občutek fizičnega zaviranja, ampak v resnici zavira generator kateri proizvaja električni tok. Tako se tudi polnijo hibridna vozila. Prave zavore pa so še vedno v stanju pripravljenosti, v primeru sunkovitega zaviranja ali zaviranja v sili.

Pri nekateri avtomobilih lahko tudi določate moč rekuperacije, v praksi to pomeni koliko vam avtomobil oz. generator zavira, ko vi spustite stopalko za plin.

Na kratko, z rekuperacijo ponovno ustvarjamo električni tok in si tako pripomoremo do večjega dometa oziroma manjše porabe. Takšna vozila manj onesnažujejo okolje in zrak, ki ga dihamo. Privilegij imajo tudi tisti, ki vozijo za takšnimi vozili, saj ne oddajajo vonja, ki nas vse moti, kadar smo v prometu.

Da boste sami začutili rekuperacijo med vožnjo ter različne stopnje rekuperacije vas vabimo v naš salon, kjer boste lahko preizkusili električno in hibridno vozilo.

Za več informacij smo vam vedno na voljo v Avtohiši Zalar. Vljudno vabljeni, da izveste še kaj več.

Za več informacij smo za vas na voljo na telefonih:  040/490-070 ali +386 (0)1 78 81 999

Delite novico

Več novic

Ioniq 6 Raketa iz prihodnosti

Hyundai IONIQ 6 je zmagovalec treh vrhunskih kategorij, in sicer SVETOVNI AVTO LETA, SVETOVNO ELEKTRIČNO VOZILO in SVETOVNI AVTOMOBILSKI DIZAJN LETA. Hyundai IONIQ 6 je drugi zaporedni model Hyundai, ki je osvojil

Robotaxi ali Samovozeče vozilo

Podjetje Motional,  kateri so enih vodilnih svetovnih razvijalcev avtonomnih vozil na svetu. Z znamko Hyundai razvijajo nov robotaxi na osnovi ioniqa 5. Stvar je v

Električni dirkalnik

Leta 2022 je Hyundai začel z izdelavo novega modela IONIQ 6. Novo električno vozilo zgrajeno na platformi E-GMP je tokrat limuzina. V juliju 2022 je