Ameriška avtomobilska znamka Pontiac je kar hitro potonila v pozabo, saj je podjetje leta 2010 prenehalo s proizvajanjem avtomobilov. Lastnik znamke Pontiac je bil tako kot znamke Opel, GM – General Motors V svojih 84 letih delovanja pa so proizvedli kar precej kultnih klasik vse od legendarnega Pontiac Firebirda pa do Pontiac Azteka, znali pa so ustvariti tudi športen avto s sredinsko nameščenim motorjem, slednji se imenuje Pontiac Fiero.

Preberite tudi naše ostale prispevke!

Fierota so izdelovali med letoma 1983 in 1988 in je edini masovno proizvajan avtomobil s sredinsko nameščenim motorjem, prihajujoč iz Amerike. Bil je tudi prvi Pontiacov moderen dvosed, konkuriral pa je Japonski Toyoti MR2. Najzmogljivejša, zato tudi najzanimivejša verzija je bila Pontiac Fiero GT, poganjal ga je 2,8 litrski V6 po zaslugi katerega je Fiero GT proizvajal 140 konjskih sil. Res je da se 140 konjev danes sliši precej malo, a treba je vedeti da prioriteta tega vozila ni bila ogromna moč, temveč dobra uravnoteženost šasije in predvsem čim manjša teža. Na tej fronti je Pontiacu uspelo, saj je avtomobil tehtal le 1200 kilogramov in zaradi sredinsko nameščenega motorja se je čez ovinke peljal prav izvrstno za avto Ameriškega porekla.

 

 

Vozniške užitke je podkrepil še opcijski 5-stopenjski Getrag menjalnik, ki je bil prava poslastica v primerjavi s takratnimi 4 ali celo 3-stopenjskimi avtomatiki. Vse to je bilo zapakirano v karoserijo precej eksotičnega videza (še posebej v rdeči barvi) in avto bi na cesti zlahka preslepil koga v to, da gre za precej bolj eksotičen avto, kakor pa Pontiac Fiero v resnici je. Ravno zaradi tega videza je bil Fiero velikokrat uporabljen tudi kot podlaga za izdelavo replik raznih Ferrarijev, kot sta 308 ter F355. Na prvi pogled ne bi nihče verjel, da se znotraj teh dveh ”Ferrarijev” skriva Pontiac Fiero GT. Ker je Pontiac Fiero že starejši od 30 let pa je postal že dobro uveljavljena klasika na kolesih in najbolj pomembno, zares dostopen. 

Si tudi vi lastite starodobnika, ki je nekako povezan z znamko Opel? Z veseljem ga bomo objavili na naših spletnih straneh!

 

Pin It on Pinterest

Share This

Potrebujete pomoč pri nakupu vozila ali servisiranju? Pošljite nam sporočilo!

 

Vpišite vaše podatke in nam pošljite sporočilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uspešno ste poslali sporočilo, odgovorili vam bomo čimprej.

Prosimo poskusite znova!

Avtohiša Zalar - Hyundai will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.