Nekaj dni nazaj nas je presenetil prvi sneg, in verjetno smo ga bili vsi zelo veseli. Prvi pravi zimski dnevi so tako že med nami in temperature so se ohladile. V teh dneh in izjemno pomembno je, da ste vozniki pripravljeni na meglo, sneg in poledico. Dodatna previdnost in večja pozornost je v zimskih razmerah nujna, a za varno vožnjo je seveda pomembno tudi to, da je vaše vozilo do potankosti tehnično brezhibno. Pripravili smo vam priporočila za vožnjo v zimskih razmerah oziroma pozimi. Za vsa vaša vprašanja, pa smo vam vedno z veseljem na voljo!

Luči tudi podnevi!

Uporaba luči podnevi je v Sloveniji med vožnjo z motornim vozilom obvezna, prav tako kot v mnogih evropskih državah. Večkrat preverimo, ali na avtomobilu res delujejo vse naprave za osvetljevanje ceste, označevanje vozila in dajanje svetlobnih znakov.

1. Ste že preverili stanje vašega vozila?

Zima obremenjuje vaše vozilo, zato morate biti še bolj temeljiti pri vzdrževanju. Preverite pnevmatike, ali imajo dovolj profila, kakšno je stanje akumulatorja, brisalcev in tako naprej. Priporočljivo je, da tlak v pnevmatikah preverjate vsaj parkrat mesečno – da zagotovite čimvečjo varnost na cesti. Svojo varnost lahko povečate z novimi oziroma boljšimi pnevmatikami, starejše in slabše pnevmatike nudijo precej manj oprijema.

 POVZETEK VSEH NASVETOV:

  • Hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča. To je zelo pomembno.

  • Nujno je, da povečate varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami.
  • Zavirajte narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Bodite previdni.
  • Ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.
  • Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila.
  • Vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.
  • Posebej bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.
  • Računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno.
  • Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.
  • Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in poskrbite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi.

Sicer pa so zimske pnevmatike zasnovane tako, da zagotavljajo najboljši oprijem v slabših, zimskih razmerah. Zimske pnevmatike izboljšajo oprijem na snegu in ledu ter so oblikovane z mehkejšo, bolj prožno gumijasto zmesjo, ki zagotavlja boljši oprijem tudi pri nižjih temperaturah.

Poskrbite tudi za to, da so svetila na vozilu čista in v dobrem stanju, če pa ima vaš avto meglenke, jih preglejte ter jih obvezno uporabljajte takrat, ko je to potrebno. Tako boste videli dlje in povsod!

Pa veste, na kaj vse morate biti pozorni pri vzdrževanju vozila? Za vas imamo odgovor pri Avtohiši Zalar v naslednjih nekaj točkah – seveda smo za vas tukaj mi, Avtohiša Zalar, kjer za vaš avtomobil nudimo vse na enem mestu!

Za podrobnejše informacije nas prosimo pokličite na telefonsko številko 041 611 920 ali pa nam pišite na servis1@avtohisa-zalar.si.

2. Nujno očistite sneg

PomemBno je, da očistite sneg z vozila. Prepričajte se, da sistemi za ogrevanje in hlajenje vašega avtomobila delujejo pravilno.

Ne pozabite! Pri sebi imejte vedno strgalo za led, metlice in krpice za čiščenje stekel in zunanjosti vozila. Poskrbite, da bo rezervoar tekočine za brisalce vašega avtomobila napolnjen in da so metlice brisalcev v dobrem stanju. To je zelo pomembno!

3. Previdnost na cesti ni nikoli odveč!

V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata metlica in strgalo za čiščenje stekel. Preverite tudi brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana.

V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zmrznila.

Naprave za odtajevanje in sušenje vetrobranskega stekla ter naprave za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo.

Pred daljšo vožnjo preverite, ali imate v rezervoarju dovolj goriva. Sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi odeja v vozilu ne bo odveč.

Pin It on Pinterest

Share This

Potrebujete pomoč pri nakupu vozila ali servisiranju? Pošljite nam sporočilo!

 

Vpišite vaše podatke in nam pošljite sporočilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uspešno ste poslali sporočilo, odgovorili vam bomo čimprej.

Prosimo poskusite znova!

Avtohiša Zalar - Hyundai will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.