Z njim do bolj sproščene in udobne vožnje

Aktivni ali tudi prilagodljivi tempomat je naprednejša oblika tempomata, ki upočasni in samodejno pospeši avtomobil in tako ohranja primerno varnostno razdaljo z avtomobilom pred vami. Voznik nastavi največjo hitrost – tako kot pri običajnem tempomatu, nato pa radarski senzor opazuje promet pred vozilom. Aktivni tempomat v primeru, da avtomobil spredaj zavira poskrbi, da avtomobil zmanjša hitrost do te mere, da ohrani primerno varnostno razdaljo. Aktivni tempomat je v večini najnovejših avtomobilov vgrajen v kombinaciji z asistenčnim sistemom proti naletu, ki vas opozori in avtomobil velikokrat začne zavirati kar sam.

Aktivni tempomat je izjemno primeren za vožnjo po avtocestah, hitrih cestah in ostalih cestah. Omogoča nam izjemno sproščeno in udobno vožnjo, saj mora voznik pri vožnji na takih vrstah cest le upravljati z volanom in seveda nastaviti željeno hitrost vožnje. Pred nekaj leti je tempomat veljal za nekaj povsem nemogočega, sedaj pa ga jemljeno kot nekaj samoumevnega.

Pri znamki Hyundai se aktivni tempomat imenuje Hyundai SmartSense.

Ampak kako aktivni tempomat sploh deluje?

Aktivni tempomat se imenuje tudi avtonomni tempomat, inteligentni tempomat ali radarski tempomat. Zagotovo vas zanima kakšno tehnologijo sploh uporablja. Uporablja namreč radarski sistem s senzorjem (nekateri sistemi uporabljajo tudi laserski ali optični sistem na tehnologiji stereoskopskih kamer), ki zanesljivo meri razdaljo. Radarski sistem je največkrat nameščen pri mreži hladilnika ali pod odbijačem avtomobila. Ne glede na tehnologijo aktivni tempomat izjemno zanesljivo deluje tako podnevi kot ponoči, vendar njegove sposobnosti nekoliko ovira močan dež, megla ali sneg.

Aktivni tempomat je ključna tehnologija prihodnosti – samovozečih (avtonomnih) avtomobilov. V prihodnosti naj bi aktivni tempomat skrbel tudi za menjavo voznih pasov!

 

Pin It on Pinterest

Share This

Potrebujete pomoč pri nakupu vozila ali servisiranju? Pošljite nam sporočilo!

 

Vpišite vaše podatke in nam pošljite sporočilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uspešno ste poslali sporočilo, odgovorili vam bomo čimprej.

Prosimo poskusite znova!

Avtohiša Zalar - Hyundai will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.